BITI DIO PRIČE

Alfred Hitchock se u 37 svojih filmova na trenutak osobno pojavio u nekom kadru. Takvo se kratko pojavljivanja neke poznate osobe u filmu zove cameo uloga. Njome poznata osoba svojim pojavljivanjem filmu pridodaje neku dodatnu dimenziju unoseći djelić svoje karizme. Daniel Craig, glumac koji je deset godina glumio Jamesa Bonda, poželio se pojaviti u cameo ulozi u jednom od filmova svoga omiljenog serijala Ratovi zvijezda. Zamolio je Abramsa, redatelja The Force Awakens, sedmog iz serijala, da mu omogući pojavljivanje u jednoj anonimnoj cameo ulozi. Film je prije nekoliko tjedana premijerno prikazan u Hrvatskoj i na odjavnoj smo špici doista na trenutak vidjeli ime Daniela Craiga, iako njega nigdje u filmu nismo vidjeli. Međutim, bio je ondje: jedan je od onih stormtroopera u bijelim oklopima s maskama na licu.

uvodnaCraig u Ratovima zvijezda nije želio glumiti važnu ulogu, samo je kao veliki fan serijala želio biti dio priče.

Ozračje u kojem živimo nalik je lošemu braku u kojem zaraćeni roditelji djecu izbezumljuju suprotnim porukama. S jedne strane imamo potrošačko društvo koje UZMI  porukama nameće svoje vrijednosti: materijalnim dokazima mjerljiv uspjeh u životu, neprestano nadmetanje, trčanje za trenutnim užitcima, beskrajno udovoljavanje vlastitomu egu, zaluđenost kolektivnim stereotipima i predrasudama, iluziju o lakom bogaćenju i preko noći stečenoj slavi. Prisiljava nas da budemo slučajni statisti u kontekstima koje režira konzumersko društvo. S druge strane je naše tiho unutarnje JA očajnički žedno SMISLA, ostavljanja traga, stvaranja, davanja… naše male cameo uloge u kojoj se, poput Daniela Craiga, želimo radovati što smo ostavili svoj trag u priči koja nas nadahnjuje.

To je sjajna tema za razmišljanje:

  • Jesam li ja slučajni statist u nametnutoj životnoj ulozi ili sam se izborila za svoju cameo ulogu u priči u kojoj žarko želim sudjelovati?
  • Jesu li moji učenici statisti u mojoj priči ili im dopuštam da osmisle svoje osobne cameo uloge u priči koja se zove stjecanje znanja i kompetencija?
  • Motiviram li ih izvanjskim poticajima (ocjenama) kao statiste ili im pomažem da pokrenu svoj osobni unutarnji žar, svoju unutarnju motivaciju?

Tim Elmore svoju je životnu misiju pronašao u pomaganju mladima da postanu lideri sutrašnjice. Osnovao je organizaciju Growing Leaders ( www.GrowingLeaders.com ) i napisao dvadesetak međunarodnih uspješnica među kojima su: Generation iY: Our Last Chance to Save Their Future; Artificial Maturity: Helping Kids Meet the Challenges of Becoming Authentic Adults; 12 Huge Mistakes Parents Can Avoid. Sve njegove knjige i blogovi vrte se uvijek oko istoga: kako motivirati mlade ljude da nauče ono što im treba kako bi sutra poveli svijet i svima nama svijet učinili boljim. Evo njegovih savjeta:

tim elmore

Primjećujete li foru na koju Tim Elmore dobiva mlade ljude koje odgaja za buduće lidere? Nudi im predstavu kojoj ne mogu odoljeti, ali im ostavlja da u toj predstavi sami odaberu svoju cameo ulogu. Nudi im da budu dio priče do koje im je stalo. Onaj tko je prisiljen sudjelovati u priči koja ga ne nadahnjuje, ostaje vječni statist.

 

Komentiraj